Länkad flagga: Rysk sida om SSiM  Länkad flagga: Dansk sida om SSiM  Länkad flagga: Engelsk sida om SSiM 
Leva och bo i Moskva

Moskva idag

Invånare. Det finns många föreställningar om Ryssland och Moskva. De senaste 10 åren har Moskva genomgått stora förändringar och kan idag jämföras med vilken världsstad som helst. Här bor omkring 13 miljoner invånare och ytterligare några miljoner vistas regelbundet i staden.

Språket. Allt fler ryssar lär sig engelska jämfört med bara några år sedan, framför allt de yngre. Att själv lära sig lite ryska, även om det är ett svårt språk, underlättar dock vardagen och ökar trivseln.Tempot. Tiden går fort i Moskva. Här är det mycket av allt och ett högt tempo, precis som i alla andra storstäder.

Livsmedel och shopping

Utbud och kvalitet. Utbudet av livsmedel är mycket stort. I matbutikerna hittar man i regel alla varor man kan hitta i en skandinavisk matbutik. Oftast är det också samma märken. Flera av livsmedelsbutikerna, t.ex. Auchan ingår i stora internationella kedjor. Finska Stockmann har ett speciellt stort utbud av nordiska livsmedel och andra varor. Kvaliteten och utbudet på maten är alltså den samma som hemma, men man får vara beredd på att importerade varor kan vara dyrare. Öppettiderna är mycket generösa. Många livsmedelsaffärer och även apotek, är öppna dygnet runt.Kända varumärken. Flera skandinaviska kedjor har etablerat sig i Moskva de senaste åren. På finska Stockmann finns förutom livsmedel, många skandinaviska klädmärken representerade. H&M och Lindex är två, för oss, välkända exempel på kedjor med barnkläder, som har egna butiker på flera av de stora köpcentrumen. Utbudet av internationella butiker är obegränsat.

Betalsätt. Det finns gott om bankomater och i de flesta butiker kan man betala med kort.

Transporter och trafik

I Moskva måste många människor samsas på en förhållandevis liten yta, vilket gör transportsystemet belastat. Metron är i regel väl fungerande, men vägarna hårt trafikerade särskilt i rusningstid, med bilköer till följd. Detta kan medföra att det blir svårare att planera sin tid och många upplever att man inte hinner med lika mycket. De senaste åren har man dock satsat stort på att förbättra vägnätet och framkomligheten blir ständigt bättre.

Säkerhet

Trygghet. En vanlig föreställning om Moskva är att det är otryggt. Självklart behöver man ha ett sunt förnuft precis som överallt annars, men många skandinaver bosatta i Moskva, vittnar om att de känner sig lika säkra här som i t.ex. Stockholm eller Köpenhamn. Här finns alltid folk i alla åldrar ute, oavsett tid på dygnet. 

Kultur och fritid

Kulturutbud. Moskva är ett kulturellt centrum av internationell klass. Utbudet av klassisk balett, opera, musik och teater är mycket stort. Här finns arkitektur av världsintresse, ett stort antal museum av olika inriktningar samt mindre gallerior och privata samlingar.

För barnen. Barnteatrar och konserter anordnade speciellt för barn håller ofta mycket hög standard. Det finns dessutom flera djurteatrar och två stationära cirkusar. Man gillar barn i Ryssland. Barnfamiljer får ofta gå före i köer, många restauranger har barnhörnor och ballonger delas ut överallt.

Friskvård. I Moskva finns ett stort antal toppmoderna gym med simbassänger, squash- och tennisbanor. Medlemsavgifterna på dessa är höga. Det finns flera större grönområden för promenader och löpning samt längdskidåkning vintertid. Man har också goda möjligheter att gå på nationella och internationella idrottsmästerskap.

Äta ute. Utbudet av kaféer och restauranger är i det närmaste oändligt. Alla kök finns representerade liksom McDonald´s, Starbuck´s, Pizza Hut osv.

Läs mer

 

Producerad av InternetForm AB